Importància de les festivitats*

-->
Els canvis de poder en les societats solen comportar un canvi en les festes tradicionals prèvies per adaptar-les als nous paràmetres culturals del nou poder, o suprimint-les quan això no es preveia possible o convenient. Aquest apartat mostrarà l’explicació d’aquest procés en alguns casos.

Les bases culturals catòliques, amenaçades per Haloween*
Les carabasses es fan servir per fer pastissos. Aquest és el consell, sense dissimular la severa recriminació, de la jerarquia catòlica italiana davant l’auge imparable de la festa de Halloween, just la vigília del dia de Tots Sants.
Cada any es disparen les alarmes de l'Església davant l'avanç d'una celebració importada i que, segons el parer dels bisbes, amenaça amb suplantar les tradicions cristianes o, el que és pitjor, les desvirtua i contamina. Però aquesta vegada la resistència dels prelats a l'exhibició de carabasses i calaveres, de bruixes i sang, té un to més agressiu i no s'ha limitat a les paraules. Han promogut en diverses ciutats iniciatives catòliques per explicar el significat religiós de la festivitat dels difunts, el primer de novembre, i contraposar a les frivolitats de Halloween.
Celebrar Halloween entra dins del que el Vaticà, sobretot sota el papa Benet XVI, considera un dels exemples més preocupants del secularisme i del relativisme moral. Un costum pagana que s'infiltra i eclipsa la tradició cristiana, confonent valors. Per a l'arquebisbe de Bolonya (...) , es tracta d'una "horrible rendició al creixent relativisme".
Més greu encara és que el fenomen es produeixi en un país central del catolicisme, com Itàlia, que afecti sobretot a nens i joves, i que es vegi alimentat per la voràgine comercial. És l'escenari més perillós que poden imaginar-se els responsables de l'Església catòlica, descontents ja per l'èxit de llibres com els de la sèrie de Harry Potter i molt preocupats que la gent, als països occidentals, hagi deixat de practicar i satisfaci les seves necessitats espirituals amb pseudorreligiones com el ioga, la meditació o fins i tot la militància en organitzacions humanitàries. Van ser aquestes algunes de les raons que van portar al Papa a crear un nou dicasteri dedicat a la reevangelització dels països de tradició catòlica.
Aquest any ha estat l'arquebisbe de Torí (...), el principal portaveu dels temors de l'Església. Al final de la missa de diumenge passat, Nosiglia es va dirigir als fidels (...) i els va recordar que la festa dels difunts, "amb tan forta tradició, també familiar, al poble cristià, ha estat contaminada des de fa anys per Halloween". "Desitjaria que els pares i educadors rebutgin la il·lusió que d'aquesta festa importada dels Estats Units sigui un carnaval alegre i innocu que no deixa traces -va prosseguir l'arquebisbe torinès-. I que comprenguin, en canvi, el risc que comporta secundar una festa que té com a font inspiradora l'espiritisme i el sentit del macabre". "Tal festa no té res a veure amb la visió cristiana de la vida i de la mort -va emfatitzar el prelat-. I el fet que es celebri tan pròxima a la festa dels sants i del sufragi pels difunts és un risc, des del punt de vista educatiu, de desnaturalitzar el missatge espiritual, religiós, humà i social d'aquests moments forts que la fe cristiana comporta".
Conclosa la cerimònia, monsenyor Nosiglia es va dirigir a la premsa i ha posat èmfasi que Halloween és "una festa imposada pel consumisme, caracteritzada per missatges virtuals que fan veure també com fantàstic el missatge de l'Església".
Alguns mitjans s'han sumat amb ardor a les crítiques de l'Església. El diari Il Giornale -propietat de la família Berlusconi- deia ahir que, "per desgràcia, torna la festa més idiota del calendari". El diari lamentava que, a causa de Halloween, es destrueixin aquest any a Itàlia un milió de carabasses, i es preguntava, provocador: "No ens preocupa la fam del món?".
A Roma, Venècia, Torí i altres ciutats hi ha activitats de grups catòlics militants, com l'Associació Nous Horitzons, per contrarestar l'efecte Halloween. En alguns casos es mantindran obertes les esglésies tota la nit per a qui vulgui fugir de la festa i pregar. El missatge és que es tracta de "la nit dels sants i no de satanàs".
Eusebio Val, Rebelión católica contra Haloween, La Vanguardia 1-11-2011.

-->

Una festa d'arrels celtes
Orígens pagans
La festa celta del Samhain marcava la fi de l'estiu, l'arribada del fred i la foscor. Es creia que aquesta nit els morts tornaven al món dels vius. Els celtes es disfressaven i penjaven naps en forma de calavera per espantar els esperits malignes.
Segell Cristià
Al segle IX l'Església designa l'1 de novembre com Tots Sants per cristianitzar el ritu pagà. Halloween significa vigília de Tots Sants (All Hallows Eve)
Irlanda
Segueix molt arrelat: s'encenen fogueres, es juga al snap apple (tractar de mossegar una poma penjada) i, com als EUA, els nens es disfressen i van de casa en casa demanant dolces. I es menja el pastís Branback, dins de la qual s'amaga un tros de tela, una moneda i un anell: auguri de problemes financers, bonança o amor per a qui els trobi.
Estats Units
Hi ha 41 milions de nens d'entre 5 i 14 anys. Molts d'ells van ser ahir per les cases a demanar caramels al crit de "Truc o tracte!". Encara que les disfresses no són cosa només de nens.
Carbasses
500 milions de quilos a l'any produeix EUA; els immigrants van començar a usar la carbassa en lloc del nap irlandès per a les decoracions de Halloween. Illinois és el primer productor (200 milions de quilos).
La Vanguardia 1-11-2011.