Pèrdua d’influència sobre el jovent


Els temps estan canviant
Les mesquites han començat a comprovar que quelcom està fallant. Els imams observen com perden poder i influència entre joves d’origen musulmà però nascuts americans en la majoria dels casos. A aquests, el missatge oficial els sembla poc. “Entre els líders de les comunitats s’ha arribat a la conclusió que necessitarem redireccionar la situació, cal fer alguna cosa”. (...)
‘The Washington Post’ ha publicat una informació en la qual es mostra el desassossec dels imams a la vista que el seu missatge, en el qual es condemna l’extremisme, topa amb la nova mesquita virtual, la de nombroses webs o ‘chat rooms’ d’internet que fan apologia de tot el contrari. “Hem de trobar  la manera de tapar el forat que ho sorgit en la connexió amb la gent jove, hem d’explorar nous camins per frenar la influència radical”, han subratllat els responsables de diverses institucions.
Segons els analistes, el joves troben a la xarxa una forma de reparació del que consideren el menyspreu vers els musulmans. La radicalització d’aquests joves, alguns universitaris (...) ja es coneix com la ‘yihad cool’, (...) la major part dels reclutats on line “tenen poc sentit del que realment estan fent i són extremadament superficials teològicament i ideològicament parlant”.
Francesc Peirón, La irrupción de la ‘yihad cool’, La Vanguardia 28-12-2009.

El Papa com a protagonista
Plans pastorals per intentar tallar la secularització en el dia a dia i grans actes massius i mediàtics amb el Papa de protagonista. És la recepta de la Conferència Episcopal per als temps que corren. D'aquí "la gran moguda de la Jornada Mundial de la Joventut", com diu el sacerdot Jesús de las Heras, director de la revista de l'episcopat, Ecclesia. "No tirem la casa per la finestra sense més, per afany d'espectacle, sinó que som conscients que tenim un desafiament al qual hem de respondre. Volem deixar patent que l'Església vol als joves i que els joves han de voler a l'Església" , afirma. Són els més desafectes.
(...) Serà la vuitena visita d'un Papa a Espanya (...). Encara que aquests viatges no han frenat la desafecció religiosa, en mitjans eclesiàstics creuen que són una bona injecció d'optimisme per uns creients rearmats enfront del laïcisme creixent.
La religión como ‘gran movida’, El País 7-08-2011.