Ambigüitats morals de l'acció de les ONGs a l'Africa



El director Lafosse posa l'èmfasi en "com les millors intencions poden fer molt de mal" i el paternalisme nefast del món ric. Lafosse volia parlar "de les oenegés  perquè cada vegada n'hi ha més i els projectes d'ajuda internacional cada vegada estan més sostinguts per associacions. Per mi això és una decisió política: que els grups de particulars, en comptes dels governs, s'ocupin dels temes de política humanitària. La caritat en comptes de la política". Quan el 2007 va esclatar l'escàndol de l'Arche de Zoé -l'associació amb uns membres que van ser arrestats al Txad per haver-se intentat emportar uns 100 nens a França-, se li va encendre al bombeta: "No és gent que digui: 'faré el mal'. Al contrari, diuen: 'Salvaré el món'. .. Qüestiono les bones intencions en comptes de les dolentes; sovint són les bones les que ens porten seriosos problemes. Em va fascinar aquest grup de voluntaris que, en mon del bé, faran el pitjor, segrestar nens, per satisfer el desig d'uns pares rics".
'Los  caballeros blancos', ofereix un punt de vista original. "No és políticament correcte, perquè solem posar-nos en posició de salvadors... i no en som gens". Per exemple, "la gent perd el cap en situacions així perquè està en plena pujada d'adrenalina, viu una aventura basada en les seves fantasies i fa el que sigui per no perdre la batalla. Hi ha punts en comú entre perdre la raó i la natura de l'altruisme".
"El protagonista és un populista de els oenegés que proporciona solucions simples a problemes complexos". La periodista que els acompanya, vulnerable, humana, que al principi s'esforça a ser objectiva i al final es deixa portar per les emocions".
Xavi Ayén, Home blanc cuida nens negres, La Vaguradia 19-08-2016.

Temes relacionats: 3.2.3 Altruisme solidari