Catecismes fonamentalistes



[les religions] redueixen la totalitat de l’experiència mística a un catecisme, i aquest reduccionisme les converteix en el caldo de conreu dels fonamentalismes.
Un fonamentalisme és ‘l’absolutització’ del relatiu; la generalització del que és particular i la simplificació del que és complex. El resultat final és imposat com obligatori i universal(...).
El catecisme sempre va ser fidel company dels absolutismes, perquè, com ells, és generalista i simplificador.
Lluís Amiguet, entrevista a Juan José Tamayo, “A las religiones les falta humor”, La Vanguardia 12-11-2006.

Llibertat d’expressió i la sensibilitat religiosa han tornat a xocar, en aquesta ocasió a Austràlia, on dues obres d’art –una escultura de la Verge Maria amb burka i un quadre de Jesucrist amb rostre de Bin Laden, finalistes d’un premi d’art religiós- han desfermat una gran polémica. El ‘premier’, John Howard, les va qualificar de “ofensives per a les creences religioses de molts australians”. En canvi, el bisbe anglicà del sud d Sidney va considerar que “aquesta no és un àrea sobre la qual hagin d’opinar” els polítics, encara que siguin cristians.
Mick Tsikas, Polémica por una Virgen con burka, La Vanguardia 31-08-2007.

La muntanya Athos, baluard de l’Església ortodoxa grega [és] un lloc exclusivament monàstic... La presència femenina es aquest lloc està prohibida des de fa mil anys, un veto que afecta no només les femelles humanes, sinó també les femelles animals, si no és que són gates, perquè mantenen a ratlla els rosegadors, o gallines, perquè posen ous...
El Parlament Europeu ja ha demanat en un parell d’ocasions a les autoritats del país que acabin d’una vegada amb aquesta norma pròpia de l’edat mitjana, però fins ara les dones segueixen sense trepitjar la muntanya Athos...
“La nostra missió és l’oració i lluitar en favor de la pau al món”. Tasques que, pels religiosos, només es poden portar a terme si es manté les dones ben allunyades d’ells.
El Periódico, Deu dones violen el veto femení del mont Athos, el Periódico 10-01-2008.