Cooperació a l'Àfrica


(...) "Àfrica hauria de tancar les portes a moltes ONGs", va remarcar David Sogge, del Transnational Institute d’Amsterdam. Per a Sogge hi ha ONGs que "fallen al no tenir en compte que una de les prioritats és donar les eines a la població per a que construeixi estructures de poder, es faci forta per poder pressionar als governs". (...)
La principal crítica de Sogge a les ONGs és que "continuen tractant als africans com a nens, 'infantilitzen' a la població. S'harien d’esforçar en 'construir' ciutadans forts i organitzats.". També lamenta la dependència de moltes d’aquestes organitzacions de fons governamentals amb la qual cosa la seva "independència es posada en qüestió", tot i que hi ha "admirables excepcions com MSF o Oxfam en alguns països, entre altres".
Sogge (...) també va advertir (...) del perill que els serveis públics de països africans escometin una certa "privatització" al ser assumits per organitzacions internacionals. "Les ONGs no poden reemplaçar al sector públic", va concloure.
R.M. Bosch, "Àfrica debería cerrar las puertas a muchas oenegés", La Vanguardia 14-11-2010.



En Llach, a l’Àfrica
[En Lluís] Llach tira endavant dos projectes que han acabat donant forma a la Fundació Llach, dedicada a l’ajut al desenvolupament social, econòmic, cultural i educatiu de grups que per la seva llengua, cultura i situació social poden ser qualificats de minoritaris.
Desconnectat dels escenaris, alliberat de la música com una obligació professional, el cantautor ha decidit complicar-se la vida per intentar fer-la més fàcil als que habiten en aquest racó de l’Àfrica. (...) els lectors interessats podran seguir la crònica africana d Llach a través de la web de la Fundació Lluís Llach.
Ignasi Aragay, Primer capítol del dietari del Senegal, ara 30-01-2011.


ONGs 'quinta columnistes' 
Es podria esperar que les ONGs cobrissin la bretxa. No és així. Tot i que unes poques han aconseguit grans resultats en el combat dels mals que pateixen els pobres d’Àfrica, es percep a la vasta majoria com una 'quinta columna' d’Occident o un refugi per a membres alternatius de l’elit, que usen la pobresa generalitzada com una altra font de lucre.
Sanou Mbaye, El ethos esclavista y la economía africana, La Vanguardia 21-11-2010.