Cooperació moderna de les ONG


Si per una banda centenars de joves acabats de llicenciar i professionals de mitjana edat que volen donar  un nou rumb a la seva vida es delegen per enrolar-se en projectes humanitaris en països llunyans, per altra el repte de les ONG és cobrir aquests llocs de treball amb personal local.
(...) "la majoria de les ONG ha reforçat el personal local, el qual coneix molt millor la realitat dels seus països i és més eficient des del punt de vista de costos, i només envia a cooperants per a treballs molt específics i en situacions d'emergència". (...)
En general l'oferta de treball és inferior a la demanda. Una certa dosi de romanticisme, la solidaritat, conèixer cultures diferents... porta a molts joves a voler dedicar al menys una etapa de la seva vida a la cooperació. (...). "Cada any rebem uns 3.000 currículums a Espanya per cobrir unes 300 places" (...) cada any centenars de persones es dirigeixen duent un currículum a les ONG més grans, però molt poques s'ajusten al perfil requerit, summament tècnic, amb diversos idiomes i amb anys d'experiència a Àfrica, Àsia o Llatinoamèrica. Molts requeriments per a llocs de treball amb una certa inestabilitat i modestes retribucions. (...)
"Sempre tenim gent disposada a emprendre una primera missió, que dura uns sis mesos, però el nostre repte és que els metges no es prenguin la seva experiència en un altre continent com una pausa en la seva vida professional sinó que es quedin a MSF, que no hi hagi tanta rotació. Desprès de la primera missió, el 25 per cent dels metges ja no repeteixen, es queden amb nosaltres uns tres anys de mitjana i després no tornen" (...) "Ara hi ha molta demanda de metges tan a Espanya com a la resta de la Unió Europea i nosaltres no podem competir en sous" (...).
"Per ser un bon cooperant necessites tres bases: tenir una professió –metge, enginyer...-; conèixer be la regió de destinació –Àfrica, Centroamèrica...- i ser audaç per saber comunicar
"Fa vint anys qualsevol se n’anava a Nicaragua i es posava a fer classes en una escola; ara ens adonem que això no és el que s'ha de fer ja que a llarg termini no canviarà res. El nostre paper consisteix en formar formadors, enlloc d'enviar a un mestre és millor enviar a un pedagog que formi a professors" (...) "Cada cop el cooperant anirà perdent pes, exceptuant en situacions d'emergència. La forma de cooperació que nosaltres defensem és amb contraparts en el país destinatari".
Rosa M. Bosch, Cooperants: Del romanticisme a la professionalització, La Vanguardia 15-1-2010.

Temes relacionats: ONGs