El model de la UE



L'Europa actual és similar a la (caiguda) de l'imperi Romà
L'Europa d'aquest principi del tercer mil·lenni és similar a l'Imperi romà de la darrera etapa. És una societat hedonista, descreguda, en la qual la gent ha perdut el sentit de la vida i ni té valors pels quals lluitar ni raons per fer-ho. Només viu de les seves rendes històriques.
Daniel Arasa, Crisi i avenços del cristianisme, La Vanguardia 31-07-2016


Canvi de projecte europeu, macroeconomia i drets ciutadans
Si entenem que l'antieuropeisme és la forma dels nostres països d'oposar-se a les conseqüències de la globalització i que té les arrels en la crisi de legitimitat dels partits i en la crítica a l'austeritat imposada pels governs en defensa de les elits financeres, sembla clar que les aigües turbulentes que amenacen amb arrossegar el projecte europeu provenen d'un cabal profund de greuges i desenganys.
Les lliçons de la història ensenyen que els canvis profunds estan associats a situacions de crisi, perquè si tot va bé, no hi ha raó per moure res. Per això és potser possible reconstruir el somni europeu, però mitjançant una rectificació profunda del que s'ha estat fent, imposant un projecte des de dalt i cuidant la macroeconomia a costa de les microvides.
¿Recordeu el dictamen recent del Tribunal Europeu davant el reclam de les famílies espanyoles que els bancs els havien de tornar els diners d'hipoteques lleonines? El tribunal va donar al raó als querellants sobre els seus drets, però va rebutjar la devolució dels diners perquè això implicaria "greus riscos per a la macroeconomia".
Manuel Castells, Retorn a Ventotene, La Vanguardia 27-08-2016