Ajut humanitari


Els nens de Biafra van esdevenir un símbol i un referent per a les intervencions humanitàries (aquest pal·liatiu de l’absència de voluntat política) tal com les coneixem avui.
(...) el 1968, el compte suec Carl Gustaf von Rosen (...) transportava medicines a Santo Tomé. Allí l’informen de la suspensió del pont aeri de Biafra per l’amenaça nigeriana, i al dia següent s’atreveix a trencar el bloqueig de la manera més arriscada (...).
El suec reorganitza el pont aeri amb un Consell Ecumènics de les Esglésies i inicia una campanya de conscienciació. Però no ho creu suficient. (...) Von Rosen assumeix la causa del líder rebel (...) i decideix crear una esquadrilla d’avions minúsculs, els ‘Biafra Babies’, per atacar les bases nigerianes i defensar així l’arribada d’ajut humanitari.
Era un pla suïcida, però els ‘Biafran Babies’ van ser capaços de (...) desvetllar l’atenció del món. (...).
Carl Gustaf von Rosen és un cas curiós d’aventurer ocasional que (...) s’implicava en els conflictes del seu temps. La tradició humanitària escandinava, de profunda arrel religiosa, va trobar terreny adobat en un home rebel que, víctima d’una fèrria disciplina en la seva infantesa, no suportava l’autoritat dels poderosos.
“Ell no podia acceptar la injustícia” (...).
El petroli del delta del Níger estava en el centre d’un conflicte que va començar, el 1967, només un mes després de la guerra dels Sis Dies. Rússia i Gran Bretanya armaven a Nigèria. França i Portugal facilitaven armes a Biafra. (...)
“La idea era que sortís a la premsa, perquè sabia que no podria canviar la guerra però sí avergonyir a britànics i soviètics per les matances (...).[A la televisió] el periodista va emprar la tàctica de ser molt agressiu per aixecar simpaties vers el meu pare: i això va ser el que va passar!”. (...).
Entre 1972 i 1973 es desencadena una fam a Etiopia. L’Església luterana sueca dóna tres avions a una església protestant etíop (...), els Von Rosen deixaran caure sacs de queviures, medicines, llavors, eines... Intenten arribar a llocs remots abans que s’estengui la fam.
Félix Flores, El sueco que quiso salvar Biafra, La Vanguardia 24-05-2009.